Välkommen till moderna kommunen

Här kan du följa Örebro kommuns utvecklingsarbete, samlat under en rubrik för att vi lättare ska driva satsningar och projekt åt samma håll – moderna kommunen. Det är ett arbete som bedrivs på många håll i organisationen och det kommer tillkomma flera delar under resans gång. Här är några av grundbultarna i arbetet och de är i huvudsak vad bloggen kommer handla om.

Kulturresan

Vi har ett stort arbete framför oss att förändra kulturen i organisationen. Vi ska ännu tydligare gå från en förvaltningsorganisation till en serviceorganisation. En serviceorganisation utgår från privatpersoners och företagares behov och organiserar sitt arbete därefter i högre utsträckning än idag.

Funktionsresan

Vi ska hitta smartare sätt att kommunicera med medborgare, företagare och medarbetare och chefer.Utveckla extern och intern webb och utveckla ett servicecenter.

Teknikresan

IT är möjliggörare i förändringsarbetet. Vi har utvecklat vår it-organisation och har nu en ledning och medarbetare som inriktar sitt arbete på att få en bra koll på den tekniska plattformen och se möjligheter i den, samt verkar för att den ska utvecklas ännu mer på sikt. En mycket viktig förutsättning för att resan ska ha en bra grund.

Vi har en hel del projekt och arbeten som drivs nu inom ramen för dessa resor.

Öppna data

Under oktober kommer våra förvaltningar inom kommunorganisationen skapa ett antal nya källor för öppna data. Efter det kommer vi anordna en tävling tillsammans med Örebro Universitet för att dessa data ska användas. Här finns en film som förklarar begreppen kring öppna data (7 min).

Servicecenter

Vår kundtjänst (019-21 10 00) och ett antal andra receptioner inom kommunen kommer att avvecklas och samla sina resurser, uppdrag och service i ett servicecenter som även blir en fysisk plats att besöka. Där man kan få hjälp och stöd i sina kontakter med kommunen, via telefon, besök, sociala medier och andra digitala kanaler. Handläggningen av vissa typer av ärenden kommer ske direkt i servicecentret istället för hos en specifik verksamhet. De som söker kontakt får snabbare svar och interna handläggare får med tid över till mer komplicerade ärenden.

Nya orebro.se

En ny version av orebro.se håller på att tas fram och det kommer innebära ett ännu större fokus på målgrupper, deras behov och att utföra tjänster. Projektet för en ny extern webbplats har en egen blogg. Viktiga delar i arbetet är att man ska kunna jämföra service (t.ex. skolor och äldreboenden) samt en mycket bättre och öppnare hantering av synpunkter och felanmälan. Samtidigt som detta pågår kommer nya webbplatser tas fram för kommunens skolor.

Nytt intranät

För att vi ska kunna ge bra service till privatpersoner och företagare krävs en effektiv intern kommunikation och bra stöd för samarbete och det är stora fokusområden för det kommande intranätet. Projektet för nytt intranät har också en blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *